Betonarme yapılarda gerilme, kayma ve çekmeleri karşılamak amacıyla kullanılırlar. Beton içerisine konulan inşaat demirleri özel şekillendirilmiş, belirli çaplarda üretilirler. Standart boyları 12 metredir.
İnşaat demiri çeşitleri kullanılacağı yer ve şartlara göre farklılık gösterebilir.
Karbon Çelik Demiri: İnşaat alanında siyah çubuk olarak da adlandırılan, en sık kullanılan demirlerdendir. Neme ve suya karşı dayanıklılığı olan karbon çelik demiri kolay bir şekilde aşınmamaktadır.
Sac-Metal Demiri: Çelik sac yapısından yapılan inşaat demirleri arasında yer almaktadır. İlk olarak çelik parçaların ısıtılması daha sonra bir levha hazırlamak üzere soğumaya bırakılması ile üretilen inşaat demiri çeşidi, döşeme, çatı ve merdiven yapılarında kullanılmaktadır.
Kaynaklı Tel Demiri: Yol kaplama, beton kanalları, kutu menfezleri, drenaj gibi alanlarda kullanılır. Tel örgü şeklinde demirlerin birbirine kaynaklanması ile yapılır. Tel geçişlerinde elektriksel kaynak yöntemi kullanılır.
Paslanmaz Çelik İnşaat Demiri: Genel yapı olarak dirençli olmasından dolayı inşaatlarda genellikle tercih edilen demir türüdür. Aynı zamanda korozyon eğilimi nedeniyle onarım işlemlerinde kullanılmaktadır.
Epoksi Kaplı İnşaat Demiri: Epoksi maddesi bir kimyasal madde olması nedeniyle korozyonu önleme işlemine sahiptir. Bu yüzden korozyonun yoğun olduğu alanlarda sıkça kullanılmaktadır.
Galvanizli İnşaat Demiri: Yüksek aşındırıcı alanlarda sıkça kullanılan bir demir yapısına sahiptir. Bu demir yapısı genel olarak karbon maddesine ve karbon çeliğine oranla 40 kat daha büyük bir koruma sağlamaktadır.
Genişletilmiş Metal İnşaat Demiri: Kaldırım yapılarında kullanılan bir inşaat demiri çeşididir. Çelik levhadan yapılmaktadır. Genel olarak sıva yoğunluğunun yüksek olduğu alanlarda kullanılır.
Avrupa İnşaat Demiri: Daha uygun maliyetli olup, deprem, kasırga vb. gibi doğal olayların olabileceği alanlarda tercih edilmemektedir.
Nervürlü İnşaat Demiri: Direnci arttırmaktadır. Görünüş itibari ile üzerinde girinti ve çıkıntılar vardır. Bu da betonu sıkı tutma özelliklerini arttırır. Nervürlü demirler, karbon ve mangan elementlerini içermektedir. Ancak karbon oranının %25’i aşmadığına dikkat edilmelidir. Çünkü %25’i aştığı durumlarda kırılma oranı artmaktadır. Nervürlü Demirlerinin katlanabilme ve kaynaklanabilme özellikleri sayesinde, otoyol, gökdelen, metro, baraj, iş merkezi, gemi gövde yapımında ve binaların yapımında tercih edilmektedir.
Yukarıda belirtildiği üzere inşaat demirinin kullanım alanlarına göre satın alınması önemli bir husustur. Yapının beton cinsine göre veya özelliklerine göre inşaat demiri değişkenlik gösterebilir. Yapınız için en uygun inşaat demirini belirleyip satın almanız için bizimle iletişime geçebilirsiniz.